Informasjon vedrørende diisocyanater

Informasjon vedrørende diisocyanater
Loading... 570 view(s)
Informasjon vedrørende diisocyanater

Axalta Coating Solutions har sendt ut følgende tekst vedrørende innhold av diisocyanter i Cromax og Standox lakkprodukter. Teksten er oversatt fra engelsk.

 

Informasjon vedrørende diisocyanter i Cromax og Standox lakkprodukter

 

Dette informasjonsbrevet søker å klargjøre den regulatoriske posisjonen knyttet til opplæring som kreves for bruk av produkter som inneholder isocyanater, spesielt med hensyn til restriksjonene pålagt salg og bruk av disse produktene som en del av REACH-prosessen for kontroll av kjemikalier i EU (Forskrift 1907/2206).

 

Herdere produsert av Axalta og brukt i en rekke av deres 2K-produkter inneholder heksametylen diisocyanatprepolymer, som i sin natur inneholder en restmengde av monomeren heksametylendiisocyanat (CAS-nummer 822-06-0).

 

På grunn av bekymring for at diisocyanater kan forårsake respiratorisk sensibilisering som kan føre til astma, er nå to REACH-restriksjoner for bruk av diisocyanater: nr. 56 begrenser diisocyanater for forbruker bruk og nr. 74 begrenser diisocyanater for profesjonell og industriell bruk.

 

Målet med disse restriksjonene er å redusere isolerte tilfeller av sensibilisering og resulterende astma når det brukes produkter som inneholder diisocyanater, eller for å unngå dem helt i fremtiden. Den 4. august 2020 ble en ny REACH-begrensning for diisocyanater publisert i den Official Journal of the European Union. Begrensningen retter seg kun mot industriell og profesjonell bruk, rettet mot usikker håndtering, samtidig som produktene forblir allment tilgjengelige. Inkludert i denne restriksjonen er produkter med ≥ 0,1 % av monomert diisocyanat som kun kan bare brukes i fremtiden dersom ansatte som kan komme i kontakt med diisocyanatet har gjennomgått opplæring. Fra 24. august 2023 kreves det opplæring for fagperson og industrielle brukere av produkter som omfattes av denne begrensningen i EU og Storbritannia.

 

Produktetiketter trengte også følgende erklæring lagt til innen 24. februar 2022: Fra og med 24. august 2023, er tilstrekkelig opplæring nødvendig før industriell eller profesjonell bruk.

 

Pr 24. februar 2022 inneholdt en rekke Axalta-herdere over 0,1 % fri monomer, så i henhold til dette kravet inneholdt deres SDS denne setningen og de ble merket deretter.

 

Fremskritt innen teknologi fra leverandører for å fjerne restmonomer har ført til økt tilgjengelighet av produkter som var under 0,1 % gjenværende diisocyanater og alle partier av Axalta herdere produsert for salg i Europa, bortsett fra de som er spesifikt oppført i dette dokumentet, vil det inneholde mindre enn 0,1 % rest diisocyanater før utgangen av andre kvartal 2023.

 

Kravet om opplæring vil bli fjernet fra SDS og etiketten for produkter med én gang omformuleringen er fullført, selv om det vil ta tid før lagerbeholdning som bærer uttrykket selges gjennom marked. Produkt med denne setningen kan ha blitt produsert før disse forbedringene og derfor kan inneholde rester av isocyanat på et nivå som utløser behov for trening. Kunder anbefales å sjekke Axaltas merkevarenettsted for den siste versjon av sikkerhetsdatabladet, som vil alltid inneholde nøyaktige og oppdaterte råd om det er opplæringskrav for gjeldende formulering av et produkt.

 

Herdere som fortsatt vil kreve trening på ubestemt tid er listet opp nedenfor:

 

Cromax - U151 - Imron Fleet Industry High Build Activator - GMC 1250060167

Standox - 4250 - Standofleet Industry 2K Filler Hardener - GMC 4024669952469

 

Der kunder bruker produkter som krever opplæring, finnes det en rekke ulike alternativer tilgjengelig. Arbeidsgivere kan lage opplæringskurs selv, men det finnes også opplæringskurs tilgjengelig som ble satt sammen av industrien. Begrensningen tillater (virtuell) klasseromstrening kurs og individuelle kurs på nett. Opplæringskurs ble utviklet av produsentene av diisocyanater i samarbeid med sammenslutninger av nedstrømsbrukere av slike produkter. Disse kursene finner du på: http://www.safeusediisocyanates.eu

 

Også denne måneden ble det lagt til tre nye kurs for profesjonelle brukere av belegg som inneholder diisocyanater, hvilke brukere kan finne nyttige;

 

* T023 Profesjonell bruk - Maling med pensel eller rull

* T019 Profesjonell bruk - Sprøytebokspåføring

* T034 Profesjonell bruk - Sprøyting utendørs

 

I tillegg til EU-regelverket bør brukere være oppmerksomme på lokale forskrifter/ restriksjoner. Til eksempel har noen EU-medlemsstater allerede på plass opplæringsbestemmelser for bruk av isocyanater, inkludert Danmark (Bekendtgørelse om arbejdsmiljøfaglige uddannelser, BEK nr. 1088 af 28/11/2011) og Sverige (Kjemiske farer i arbeidsmiljøet AFS 2014:43).

 

Axalta er forpliktet til sikker bruk av produktene sine og håper dette informasjonsbrevet klargjør situasjon angående opplæringsrestriksjonene knyttet til isocyanatbruk under REACH-systemet.